EN

You are leaving our website and will be forwarded to the international website for the Utrecht Region. Via this website, our Team International helps foreign businesses expand to Utrecht Region. By following this link you will be forwarded to this external website: https://invest.utrechtregion.com


Go to invest.utrechtregion.com

De reis zover: Utrecht Challenge Alliantie

De Utrecht Challenge Alliantie (UCA) is een samenwerkingsverband voor open innovatie. Bedrijven, publieke organisaties, overheden en onderwijsinstellingen werken samen aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. In relatief korte tijd worden concrete oplossingen bedacht, die door samenwerking tussen vraag en aanbod sneller een weg naar de markt vinden. Binnen challenges werken studenten, professionals en burgers samen aan deze vraagstukken, wat leidt tot nieuwe inzichten, kennisontwikkeling en concepten voor innovatieve oplossingen die bijdragen aan gezond en duurzaam stedelijk leven.

11 augustus 2020 3 min

Aanleiding

Utrecht groeit. Dat gaat niet zonder maatschappelijke opgaven, bijvoorbeeld rondom mobiliteit en gezondheid. Deze opgaven vragen om creatieve, regionale oplossingen. De UCA biedt een multidisciplinaire design thinking aanpak in de vorm van challenges. Studenten van verschillende opleidingen (zowel MBO, HBO en WO) worden uitgedaagd om in korte tijd met oplossingen te komen. Studenten kijken anders naar vraagstukken, wat leidt tot andere en vernieuwende oplossingen die het bedrijfsleven alleen niet zou bedenken. Door dit proces worden studenten ook op een andere manier aan het werk en aan het denken gezet, wat talentontwikkeling in de regio ten goede komt. Onderwijsinnovatie en economische kansen worden door de UCA bij elkaar gebracht.

De reis zover

In 2016 vond in Utrecht de Campus Party plaats. De oplossingen, die toen werden bedacht in challenges, waren de inspiratie voor EBU om bedrijven en kennisinstellingen opnieuw bij elkaar te brengen. Er ontstond de afgelopen jaren een stevige alliantie tussen kennisinstellingen. Aan vraagstukken blijkt geen gebrek. Samen met bedrijfsleven en instellingen wordt vervolgens een keuze gemaakt.
De UCA heeft in 2019 twee challenges succesvol afgesloten: de Utrecht Mobility Challenge (bovenstaand op de foto) en de Healthy Living Challenge. De succesformule blijft niet onopgemerkt. Het Ministerie van OCW besloot in 2018-2019 extra middelen toe te kennen (in het kader van de Citydeal Kennismaken). En ook voor 2020 hebben OCW en de kennisinstellingen weer een bijdrage toegezegd. Ook sloot de regio in april aan bij de landelijke online hackathon tegen corona.

Aan dit initiatief dragen bij

De Utrecht Challenge Alliantie is een initiatief van Economic Board Utrecht, Gemeente Utrecht en drie Utrechtse onderwijsinstellingen: Universiteit Utrecht, ROC Midden Nederland en Hogeschool Utrecht. Lees meer op www.utrechtchallengealliantie.nl.

Meedoen?

Dat kan! Neem via ramses.degroot@economicboardutrecht.nl contact op met Ramses de Groot, domeinmanager HCA bij de EBU.