Waaruit bestaat de begeleiding binnen het lerend netwerk van UTA?
Om je plan te laten slagen, is er vanuit de UTA begeleiding beschikbaar. Zo zijn er sparsessies, intervisie en komt er een vrij toegankelijke kennisbank.
- Sparsessies
Elk initiatief krijgt de mogelijkheid voor laagdrempelige sparsessies met het projectteam.
Het team van sparringpartners wordt gaandeweg uitgebreid met mensen vanuit de diverse initiatieven. Zo wordt een lerend netwerk gevormd.
- Intervisie
Elke 6 weken steken de deelnemende initiatieven de koppen bij elkaar en wordt een ingebracht vraagstuk tegen het licht gehouden. Dit gebeurt volgens de beproefde methode van intervisie, waarbij deelnemers elkaar helpen door mogelijke oplossingsrichtingen aan te dragen.
- Bijeenkomsten
2x per jaar zijn er zogenaamde Meetups, waar steeds een thema wordt aangesneden vanuit verschillende invalshoeken.
- Kennisbank
Wanneer vraagstukken die in de sparsessies worden voorgelegd ook voor andere initiatieven meerwaarde hebben, worden deze opgenomen in een kennisbank. Hierin zijn verwijzingen naar verdiepende literatuur, goede voorbeelden en tips opgenomen. Ook wordt gewerkt aan een lijst met expertisegebieden binnen de aangesloten initiatieven.
Welke initiatieven zijn aangesloten bij de aan de UTA?
- De complete lijst vind je hier.
Welke inspirerende voorbeelden van LLO-aanbod zijn er?
- Smart Makers Academy: Interessant initiatief om kennis en skills van werkenden up-to-date te houden. Hier vind je van alles op het gebied van Leven Lang ontwikkelen en kun je inspiratie opdoen over het in kleine delen aanbieden van kennis. Het Metrolijn-concept van ‘nano-leren’ maakt skills-ontwikkeling en leren niet alleen eenvoudig en overzichtelijk, maar vooral leuk! Een vakman gunt zichzelf vaak geen tijd om nieuwe kennis op te doen in langdurige opleidingstrajecten. En dat hoeft ook niet met dit unieke metrolijn-concept. De Smart Makers metro voert je langs diverse korte ‘nano’ stops waar je praktisch je kennis van digitale slimme technologie kunt vergroten.
- Praktijkverklaringen: Praktijkverklaringen maken in de praktijk geleerde vaardigheden inzichtelijk, waardoor werkenden zonder startkwalificatie een betere kans hebben op de arbeidsmarkt. Zo worden mensen kwalitatief geschoolde, gecertificeerde en gemotiveerde medewerkers, die hiermee de waardering krijgen die ze verdienen. Meer info vind je hier.
Verder een leuke podcast van een gedreven changemaker met focus op entree onderwijs. Hij vertelt hoe de praktijkverklaring leidt tot emancipatie van grote groepen werkenden op de arbeidsmarkt: Walk & Talk: De Rol Van De Change Agent in Walk & Talks Living Labs Sport en Bewegen (soundcloud.com)
Hoe kun je medewerkers motiveren voor leren en ontwikkelen?
- Gebruik van persona’s: De drijfveren van mensen om te leren en ontwikkelen kun je grofweg in 4 groepen onderverdelen. Aan elk van deze groepen is een naam gehangen, een zogenaamd persona.
In de groene sector zijn deze persona’s al in gebruik, maar deze 4 types mensen zijn evengoed in andere sectoren te vinden. Ook is per type in kaart gebracht, welke leervormen bij die groep aanslaan. Meer info over de Groene Persona’s vind je hier.
Waar vind ik informatie/inspiratie omtrent leercultuur?
Hoe betrek ik het mkb?
Waar vind ik andere financieringsmogelijkheden?
Leestips