STAP
Zo ging op 3 juli de nieuwe aanvraagperiode van STAP (STimulering Arbeidsmarkt Positie) in. Werkzoekenden en werknemers die een opleiding volgen, kunnen € 1.000 subsidie van het Rijk krijgen. Al binnen twee uur was 20 miljoen uitgegeven. De vraag is wat het effect is van deze ongerichte manier van geld uitdelen. Op STAP is dan ook veel kritiek. Veel vergoede opleidingen hadden een beperkte relevantie voor de arbeidsmarkt.
Feit is dat STAP per 1 januari 2024 stopt. Een logisch moment om de samenwerking tussen Rijk en regio’s anders vorm te geven. Waarbij de regio’s meer te zeggen krijgen over de uitvoering van het beleid en regelingen beter zijn afgestemd op wat er in de regio al tot stand is gekomen. Regio’s weten namelijk heel goed wat er in hun gebied nodig is. Ze staan dichtbij werkgevers, werknemers, het onderwijs en de kennisinstellingen. Regio’s zijn heel effectief om structuren en interventies te bedenken die werkelijk bij de behoefte van werkgevers en werknemers aansluiten.
TechnoHUB
Zo kent de regio Utrecht de TechnoHUB die ruim honderd bedrijven ondersteunt met een leven lang ontwikkelen en innoveren in de techniek. De Utrechtse techniek, wel te verstaan, want in regio Utrecht, als heart of health, is de behoefte aan technici anders dan bijvoorbeeld in de regio Eindhoven. De roep om de regio’s meer in hun kracht te zetten komt overigens niet alleen van de regio’s zelf: het aantal verzoeken vanuit de Tweede Kamer om tot meer afstemming te komen, stapelen zich op.