EN

You are leaving our website and will be forwarded to the international website for the Utrecht Region. Via this website, our Team International helps foreign businesses expand to Utrecht Region. By following this link you will be forwarded to this external website: https://invest.utrechtregion.com


Go to invest.utrechtregion.com

Arbeidsmarkt in Zicht Magazine – 2023 nr 1

Nieuwsberichten over oorlog, inflatie en energiestukken drukken de stemming in Nederland, maar ondertussen beweegt de nationale werkloosheidsgraad naar een absoluut laagterecord. Dit in combinatie met een nog altijd hoog aantal openstaande vacatures maakt dat het beschikbare personeel nóg schaarser wordt. Dit zien werkenden ook, want in 2022 is 1 op de 5 mensen van baan gewisseld. Wie dit zijn en in welke sectoren ze zijn gaan werken lees je in de nieuwste editie van het AIZ Magazine. 

Arbeidsmobiliteit 

In 2022 is een zeer groot aantal mensen van baan veranderd: 1,5 miljoen werknemers – 1 op 5. Ook is het aantal zzp’ers in twee jaar met 14% toegenomen. Redenen voor de overstap naar een andere baan of het zzp-schap zijn vaak een hogere beloning, meer ontwikkelmogelijkheden of betere arbeidsvoorwaarden. 

Een deel van de baanwisselaars stapt over naar een andere sector. Zij verlaten vooral de horeca en de retail. UWV heeft onderzocht wat er in 2021 gebeurde bij werkhervatting door WW’ers. Zo’n 30% van de 264.000 overstappers in dat jaar stapte over van de ene vaksector (niet de uitzendsector) naar de andere. Dit deden vooral personen tussen de 35 en 55 jaar en langdurig werklozen.  

 

Trends op de arbeidsmarkt 2023 

 1. Kunstmatige intelligentie (AI) breekt echt door. 
 2. Er wordt meer lokaal geproduceerd. 
 3. We raken steeds meer betrokken bij de oorlog in Oekraïne. 
 4. De druk om te sluiten groeit voor vervuilende bedrijven. 
 5. De inflatie neemt af. 
 6. De regels voor bedrijven om maatschappelijk verantwoord te ondernemen in de hele internationale keten worden aangescherpt.  
 7. De werkgelegenheid in de IT verschuift de komende maanden van de tech-/sociale mediasector naar andere vormen van IT.  
 8. De platformeconomie lijkt over haar hoogtepunt heen. 
 9. De trek vanuit de Randstad zet in versterkte mate door, vooral onder dertig-pussers. 
 10. Het psychisch ziekteverzuim zal zonder tegenmaatregelen verder toenemen 
 11. De inflatie zet druk op de lonen en dat versterk de positie van vakbonden.  

Lees meer over de gevolgen van deze trends, over de arbeidsmarkt in zicht in cijfers en een overzicht van belangrijke onderzoeken en rapportages in het magazine 

Op de hoogte blijven van nieuws en events?

Schrijf je in
 •  *
  naam@bedrijf.nl
 •  *
 •  *
 •  *